Bogatimo kulturni utrip Maribora
O nas

Smo prireditveni center za vse starosti in za vse okuse.

Naši programi so namenjeni otrokom, mladostnikom in odraslim, ljubiteljem vseh vrst glasbe od klasične do rocka in jazza, privržencem žlahtne komedije, gledaliških predstav, poznavalcem sodobnih uprizoritvenih umetnosti, malim radovednežem in ustvarjalcem ter obiskovalcem prireditev vizualnih umetnosti.

Javni zavod Narodni dom Maribor je bil ustanovljen septembra 1992. Leta 2022 je obeležil 30 let obstoja. Ob tej priložnosti je izšla obsežna monografija Mesto, dom, vrata. Narodni dom Maribor – 30 let.

Zavod je sprva z delom začel kar v poslopju zgodovinske mestne hiše Rotovž na Glavnem trgu. Prav na slovenski kulturni praznik 8. februarja 1993 se je preselil v poslopje Narodnega doma na Ulici kneza Koclja 9. Dogodek je imel tudi simboličen pomen, saj je bil Narodni dom v začetku 20. stoletja sedež kulturnega in narodnostnega preporoda slovenstva v Mariboru.

V prvem letu delovanja je 8 zaposlenih z zunanjimi sodelavci organiziralo 279 prireditev, ki jih je obiskalo več kot 243.000 obiskovalcev. Že leta 2001 je bilo teh prireditev več kot 1.100, obiskovalcev pa več kot 630.000, kar priča o ambicioznem programu dejavnosti, ki je dodobra ogrel kulturno in zabavno prireditveno sceno v mestu.
V prvih desetih letih delovanja so imele prireditve Kulturno prireditvenega centra Narodni dom Maribor že 4,5 milijona obiskovalcev.

V zadnjih petih letih v povprečju naštejemo več kot 1.800 dogodkov letno, ki jih obišče preko 630.000 obiskovalcev, s čimer je skupno število prireditev preseglo število 26.000, število obiskovalcev od ustanovitve do danes pa se je povzpelo že preko 12,8 milijonov!

Na leto organiziramo okoli 1.800 dogodkov – po njihovem številu smo drugi največji kulturni organizator v Sloveniji. Tri četrtine teh prireditev se odvije v času Festivala Lent.

Festival Lent – festival festivalov, ki ga organiziramo od leta 1993, je največji multikulturni mednarodni festival na prostem v jugovzhodni Evropi.
Konec junija in v začetku julija že več kot 20 let na svoja številna prizorišča privabi več kot četrt milijona obiskovalcev, zaradi česar je najbolj prepoznaven kulturni dogodek v Sloveniji, ki ga je vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec.
Ob reki Dravi, po mestnih ulicah, trgih, v parku in v mestnem jedru se na številnih odrih festivala zvrsti žanrsko pisana, vendar usklajena paleta različnih prireditev – operne in baletne, gledališke in plesne predstave, jazzovski koncerti, koncerti klasične glasbe, glasba sveta, kantavtorski koncerti, koncerti šansonov in etno glasbe, folklorni večeri, predstave festivala uličnega gledališča, prireditve in dejavnosti za otroke ter športni izzivi.

V pestrem in raznolikem festivalskem dogajanju se odvija več festivalskih sklopov, ki so po obsegu in kakovosti programa samostojni festivali znotraj Festivala Lent: mednarodni folklorni festival Folkart, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival Jazzlent in festival ulične prehrane Sladolent. Mednarodni folklorni festival Folkart, iz katerega se je razvil Festival Lent, je eden izmed festivalov v Sloveniji, ki ustreza merilom svetovne nevladne organizacije CIOFF® in je po njihovih ocenah eden najbolje organiziranih in kakovostnih v Evropi ter v svetu. Dodatno pa že itak pestro festivalsko dogajanje bogati program za otroke in mladino Art kamp, ki se odvija v mestnem parku.

Pod našo streho svojo uspešno pot nadaljujejo tudi najpomembnejši programi kulturnega življenja v mestu, med njimi Koncertna poslovalnica, s pričetkom delovanja leta 1946 tudi najstarejša tovrstna poslovalnica na področju nekdanje skupne države, in Glasbena mladina, ki deluje za mlade ter z njimi sodeluje vse od leta 1965.
Programe vseskozi izboljšujemo, preoblikujemo, posodabljamo, jih širimo in se povezujemo.
Tako smo v letu 2013 postali skrbniki naziva Evropska prestolnica kulture 2012, pridobili nove prostore (in vsebine) Vetrinjskega dvora, leta 2014 pa smo se ponovno povezali s Festivalom Maribor, ki smo ga v letu 2017 ponovno izvedli v lastni organizaciji.

Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor ima 38 redno zaposlenih delavcev in delavk ter približno 10 stalnih zunanjih sodelavcev – producentov ter ostalih sodelavcev, večino v okviru Festivala Lent. Poleg njih stalna ekipa dvajsetih študentov skrbi, da se naši dragi obiskovalci počutijo dobrodošle na naših prireditvah.

Orakelj na Festivalu Lent 2023
Čebelica Zzina na Festivalu Lent 2023
Zofkine pesmi, Festival Lent 2023
Žigolo, Narodni dom Maribor