E Narodni dom Maribor E O nas E Poslanstvo

Poslanstvo

Zavezani kulturni in družbeni širini

V aktih leta 1992 ustanovljenega Narodnega doma Maribor, za Cankarjevim domom drugega največjega kulturno-prireditvenega centra v Sloveniji, piše: 

»Poslanstvo Narodnega doma Maribor je zadovoljevanje potreb po kakovostnih in raznolikih kulturnih programih, namenjenih najširšemu občinstvu.«

Uresničevanje zgoraj zapisanega, pa tudi naše delovanje nasploh, temelji na trdnem prepričanju, da lahko kultura in umetnost živita le med ljudmi ter z ljudmi. Njun razvoj in s tem njuna prihodnost sta možna zgolj v medsebojni interakciji z občinstvom. Kar se da širokim občinstvom vseh generacij, nazorov in okusov. Zato je naša ponudba žanrsko in izrazno široka ter pestra, zato prirejamo kulturne dogodke na ulicah in trgih, zato je zajeten del naših prireditev brez vstopnine. Naša vrata so vselej široko odprta, naši programi prav tako. Širijo obzorja in zagotavljajo povezanost s svetovnimi kulturnimi prestolnicami, ob tem pa odpirajo tudi poglede na sodobno družbeno stvarnost, razvijajo kulturo sprejemanja in povezovanja ter tako pomagajo ustvarjati odprto, vključujočo in demokratično družbo.

 

Vrhunska svetovna gostovanja in lokalni koncerti za vse generacije

S prirejanjem gostovanj vrhunskih svetovnih simfoničnih in komornih orkestrov ter solistov v okviru Orkestrskega in Komornega cikla ter Festivala Maribor stopamo v korak z največjimi glasbenimi središči. Ob tem s koncerti popularne glasbe ter z organizacijo kreativnih, inovativnih in izzivalnih glasbenih projektov zagotavljamo glasbeno ponudbo za vse okuse ter kar najširši krog poslušalcev. Da nam resnično uspeva zajeti vse generacije, potrjujemo s koncerti za dojenčke in malčke (kot prvi v Sloveniji jih vsako leto ponuja Festival Maribor), pa tudi s promenadnimi koncerti v Mariborskem parku, na katerih pozdravimo njihove babice in dedke. 

016_Makedonissimo_dejan bulut photography
Makedonissimo, Festival Maribor 2021
@ Festival Lent, Maribor (Slovenia), 30/06/2018
Art kamp

Uvajanje otrok v kulturo

S kulturnim izobraževanjem otrok in mladine na glasbenem, plesnem, gledališkem ter likovnem področju v okviru Mladinskega cikla, Kulturnega dnevnika, otroškega gledališkega abonmaja Kekec, družinskega festivala Art kamp, predstav v sklopu otroškega programa med Festivalom Lent ter prireditev v sklopu festivala Vilinsko mesto in Festivala Maribor otrokom omogočamo prvi stik s kulturo, priložnost za preizkušanje in raziskovanje umetniških procesov ter pogled v zaodrja in zakulisja kulturnih institucij.

Festival Lent - festival festivalov

Festival Lent, ki ga organiziramo od leta 1993, je največji multikulturni mednarodni festival na prostem v jugovzhodni Evropi. Konec junija in v začetku julija že več kot 30 let na svoja številna prizorišča privabi več kot četrt milijona obiskovalcev, zaradi česar je najbolj prepoznaven kulturni dogodek v Sloveniji, ki ga je vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec.

Ob reki Dravi, po mestnih ulicah, trgih, v parku in v mestnem jedru se na številnih odrih festivala zvrsti žanrsko pisana, vendar usklajena paleta različnih prireditev – operne in baletne, gledališke in plesne predstave, jazzovski koncerti, koncerti klasične glasbe, glasba sveta, kantavtorski koncerti, koncerti šansonov in etno glasbe, folklorni večeri, predstave festivala uličnega gledališča, prireditve in dejavnosti za otroke ter športni izzivi.

V pestrem in raznolikem festivalskem dogajanju se odvija več festivalskih sklopov, ki so po obsegu in kakovosti programa samostojni festivali znotraj Festivala Lent: festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival Jazzlent in družinski festival ustvarjanja Art kamp, festival StandUpLent ter nenazadnje mednarodni folklorni festival Folkart, iz katerega se je Festival Lent razvil. Folkart, je eden izmed festivalov v Sloveniji, ki ustreza merilom svetovne nevladne organizacije CIOFF® in je po njihovih ocenah eden najbolje organiziranih in kakovostnih v Evropi ter v svetu. 

S Festivalom Lent postavljamo Maribor na svetovni festivalski in turistični zemljevid.

csm_34._Folkart__PHI__POL__BRA__-_foto_Marko_Pigac__22__52fd5b478d
Folkart, Festival Lent 2022, foto: Marko Pigac
Dubioza Kolektiv | Festival Lent 2021 | foto Janez Klenovšek | 28. 8. 2021
Dubioza Kolektiv, Festival Lent 2021, foto: Janez Klenovšek
Art kamp delavnice | foto Dejan Bulut | 2022
Jazz Exchange Pantaloons, Jazz v Narodnem domu

Jazz v Narodnem domu

V okviru cikla Jazz v Narodnem domu edini v regiji kontinuirano prirejamo koncerte jazzovske glasbe. Ljubiteljem te zvrsti z gostovanji poznavalsko izbranih tujih zasedb omogočamo stik s svetovnimi jazzovskimi tokovi, domačim ustvarjalcem pa razvoj in preboj.

Platforma za komedijo

Pomembno nišo zapolnjujemo tudi na področju odrskih umetnosti. S prvim slovenskim abonmajskim ciklom, namenjenim izključno komediji, smo skozi desetletja ustvarili pomembno platformo za razvoj in razcvet tega, v institucionalnih gledališčih pogosto slabo zastopanega, žanra. Prav tako smo bili med prvimi, ki so svoje avditorije odprli stand up komediji, ob tem pa z lastno produkcijo predstav, organizacijo gostovanj slovenskih in tujih gledališč ter s koprodukcijskimi sodelovanji aktivno delujemo tudi na področju sodobnih odrskih umetnosti.

Tadej Toš V živo | Minoriti | foto Blaž Črnič | 2022
Tadej Toš, Festival Lent
VilinskoMesto_23.12.2022_BlazCrnic-5
Vilinsko mesto, Vetrinjski dvor

Podpora nevladnim organizacijam in ustvarjalcem

Z zagotavljanjem pogojev za delovanje nevladnih organizacij in ustvarjalcev v Vetrinjskem dvoru, ustvarjamo stičišča ustvarjalnosti in povezovanja na področju kreativnih industrij. S tem pomembno pripomoremo k razvoju sodobnih kulturnih in umetniških pristopov, pa tudi k uspešnemu delovanju in povezovanju društev, zavodov ter samostojnih umetnikov in kulturnih ustvarjalcev. Z njimi in zanje gradimo široko ter trdno mrežo – laboratorij ustvarjalnosti in platformo za razvoj kreativnega sektorja. Tako prispevamo bistveni dejavnik pri zagotavljanju pluralizma kulturnega razvoja v mestu, v regiji in v državi.

Gradimo kulturno in kreativno mesto

Z objekti, ki jih upravljamo – ob Narodnem domu so to še Dvorana Union, Vetrinjski dvor, Karantena in Vodni stolp – ne skrbimo zgolj za ohranjanje in razvoj kulturne infrastrukture mesta, temveč za razrast njegovega ustvarjalnega tkiva. Z zagotavljanjem pogojev za delovanje nevladnih organizacij, društev, zavodov ter samostojnih umetniških in kulturnih ustvarjalcev gradimo stičišča ustvarjalnosti in povezovanja. Aktivno spodbujamo demokratizacijo in pluralizem v umetnosti ter tako bistveno pripomoremo k razvoju sodobnih umetniških pristopov. Mirno lahko rečemo, da smo ustvarili največji regijski laboratorij ustvarjalnosti ter najpomembnejšo platformo za razvoj kulturnega in kreativnega sektorja.

Festival ZIZ 2023 - Kabare, Klub, Narodni dom, Maribor, foto Janez Klenovšek
Festival ZIZ, Klub Narodnega doma, Maribor

Zgodovina in najpomembnejši mejniki delovanja

Kulturno prireditveni zavod Narodni dom Maribor je bil bil ustanovljen leta 1992. Takrat smo z delovanjem pričeli v prostorih mestne hiše Rotovž na Glavnem trgu, že leto dni kasneje, na slovenski kulturni praznik 8. februarja, pa smo se preselili v poslopje Narodnega doma na Ulici kneza Koclja 9. Dogodek je imel precejšen simboličen pomen, saj je bil Narodni dom v začetku 20. stoletja sedež kulturnega in narodnostnega preporoda slovenstva v Mariboru. V prvem letu delovanja je 8 zaposlenih z zunanjimi sodelavci organiziralo 279 prireditev, ki jih je obiskalo 243.000 obiskovalcev. Danes 39 redno zaposlenih delavcev in delavk ter približno 10 stalnih zunanjih sodelavcev pripravi v povprečju več kot 1.800 dogodkov, ki jih obišče preko 630.000 obiskovalcev. Skupno število prireditev, ki smo jih pripravili od pričetka delovanja v letu 1992, je preseglo 26.000, število obiskovalcev pa 13 milijonov.

Velik del prireditev se odvije v času Festivala Lent, ki ga organiziramo od leta 1993. Je največji multikulturni mednarodni festival na prostem v jugovzhodni Evropi, vsaj enkrat pa ga je obiskal že vsak četrti Slovenec. Pod njegovim okriljem se odvija več festivalskih sklopov, ki so po obsegu in kakovosti programa samostojni festivali: mednarodni folklorni festival Folkart, družinski festival ustvarjanja Art kamp, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival StandUpLent in festival JazzLent.

Pod našo streho svojo uspešno pot nadaljujejo tudi najpomembnejši programi kulturnega življenja v mestu, med njimi Koncertna poslovalnica, s pričetkom delovanja leta 1946 tudi najstarejša tovrstna poslovalnica na področju nekdanje skupne države, ter Glasbena mladina, ki za glasbeno izobraževanje osnovnošolcev in srednješolcev kontinuirano skrbi že od leta 1965. Od leta 2013 smo skrbniki naziva Evropska prestolnica kulture 2012, v prostorih Vetrinjskega dvora, ki smo jih prevzeli v upravljanje, pa razvijamo nove programe ter vzpostavljamo platformo za razvoj kreativnega sektorja.

Leta 2022 smo obeležili tridesetletnico delovanja. Ob tej priložnosti je izšla obsežna monografija Mesto, dom, vrata. Narodni dom Maribor – 30 let.