E Vetrinjski dvor E Vetrinjski dvor danes – kdo ali kaj?
Danes je Vetrinjski dvor večnamenski prireditveni, razstavni in produkcijski prostor, prvenstveno namenjen izvajanju programov nevladnih kulturnih organizacij. Več o njegovi zanimivi zgodovini in sedanjosti si lahko preberete na blogu Tanje Cvitko.

Vsebinsko delovanje Vetrinjskega dvora je zasnovano  glede na danosti prostorov in objekta ter z vidika pomanjkanja trajnostnih programov in učinkov EPK 2012, ki so umanjkali kljub trudu in ambicijam lokalnih kulturnih producentov.

Ovoritev razstave symbols, foto: Saša Regoršek

Možnost nadaljnjega razvoja mariborske kulture in kulturnih organizacij je zato bila prepoznana v njihovi zmožnosti za povezovanje in v omogočanju primernega podpornega produkcijskega okolja, ki vključuje in krepi nove, potrebam in zmožnostim prilagojene produkcijske modele. Okolja, ki podpira ideje lokalnih akterjev in njihovo medsebojno in mednarodno povezovanje, ki spodbuja sodelovanje ustvarjalcev in producentov in ki temelji na (vzajemni) samopomoči in naredi-sam miselnosti – dvor(išče) ustvarjalnosti in sodelovanja.

Vetrinjski dvor ima zato dvojno življenje. Razstavišče, Večnamenska dvorana in Atrij (ter občasno še kakšna projektna soba) delujejo kot kulturno prizorišče, ki je na projektni osnovi na voljo kulturnim producentom in ustvarjalcem. Po drugi plati zasebnim kulturnim organizacijam, iniciativam ter samostojnim ustvarjalcem na področju kulture in kulturnih industrij omogoča prostorske in tudi tehnične pogoje za  ustvarjanje in delovanje, po dogovoru pa tudi svetovanje in podporo pri produkciji in promociji dogodkov.

Možnosti uporabe

Prostori Vetrinjskega dvora so javna kulturna infrastruktura, namenjena predvsem produkciji in prezentaciji kulturnih vsebin.   

Uporabo prostorov v Vetrinjskem dvoru koordinira javni zavod Narodni dom Maribor.

Tip prireditve, termin, število obiskovalcev in številne druge podrobnosti vplivajo na možnosti uporabe prostorov. Vsaka ponudba je prilagojena potrebam organizatorja.

csm_Vetrinjski_dvor_83b2904d9e

Programska raba prostorov

Programska raba omogoča izključno uporabo prostora posamezni kulturni organizaciji za obdobje 3 let na podlagi na razpisu predloženega in izbranega programa dela.

Predstavitev in kontakte rezidenčnih uporabnikov si lahko ogledate v zavihku Uporabniki.

 

 

Projektna raba prostorov

Projektna raba omogoča uporabo posameznih prostorov za termine od 1 ure do 1 meseca na podlagi stalnega odprtega poziva.

Zaradi prilagajanja produkcijskim potrebam so rezervacije uporabe prostorov praviloma možne tudi do 10 dni pred dogodkom, zaradi zasedenosti pa priporočamo, da se nam s predlogom oglasite vsaj mesec dni prej. 

csm_Vetrinski_dvor_dvorisce__3__1398a641bf

Odprta pisarna

 Na način projektne rabe deluje tudi Odprta pisarna, ki kulturnim organizacijam, posameznikom in iniciativam omogoča (so)uporabo do max. 14 pisarniških mest in souporabo pripadajočih projektnih prostorov po principih coworkinga za obdobje do enega leta (z možnostjo podaljšanja). 

Odprta pisarna se s tem prilagaja pogojem nevladne kulturne produkcije in spremembam v zahtevah trga dela (prekarnosti), za katerega je značilno vedno večje število ljudi, ki delajo projektno, od doma ali v lokalih oz. se morajo prilagajati zahtevam po vedno večji mobilnosti in fleksibilnosti dela ter potrebi po izmenjavi izkušenj in znanj.