Beethovnova filharmonija Baden

Beethovnova filharmonija Baden

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

Beethovnova filharmonija Baden
Thomas Rösner
, dirigent
Nicolas Baldeyrou, klarinet


Spored:
Joseph Haydn: Simfonija št. 104 v D-duru, Hob. 1/104
Carl Maria von Weber: Koncert za klarinet in orkester v f-molu, št. 1, op. 73
***
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 1 v C-duru, op. 21Beethovnova filharmonija iz Badna
je orkester izbrancev – člani so pretežno na Dunaju delujoči glasbeniki, ki želijo negovati žlahtni dunajski instrumentalni zvok z značilnim sijočim godalnim zvenom in mehkimi srebrnimi frazami pihal. Orkester se osredotoča na interpretacije del klasicizma in zgodnje romantike. Od leta 1995 prireja cikel koncertov v cesarskem mestecu Badnu pri Dunaju, ličnem vrelcu navdiha, v katerem se je na dolge sprehode po okoliški naravi podajal Ludwig van Beethoven. Ko je cesar Franc Jožef odkril čare Badna, mu je sledila obsežna vrsta dunajskega prebivalstva višjega sloja, ki je tja odhajalo na poletni oddih in ob tem pričakovalo razvedrilo v obliki vrhunskih koncertov in opernih predstav. Zato ne preseneča, da Baden slovi ne le kot mesto navdiha, ampak tudi stika z bogato dunajsko tradicijo. 

Uspešno delovanje Beethovnove filharmonije je glasbenike popeljalo na koncerte po vsem svetu: občudovali so jih na Kitajskem, v Švici in Nemčiji, na Poljskem in v Španiji ter na številnih uglednih mednarodnih festivalih. Redno nastopajo v Zlati dvorani dunajskega Glasbenega združenja ter delujejo kot redni operni orkester poletnega festivala v Klosterneuburgu.

Spored koncerta pod vodstvom Thomasa Rösnerja, šefa dirigenta orkestra, predstavlja zanimivo sopostavitev del dveh klasicističnih mojstrov, in sicer zadnjo simfonijo Josepha Haydna in prvo simfonijo njegovega učenca, Ludwiga van Beethovna. Glasbeniki Beethovnove filharmonije bodo naredili še korak naprej in častitljivo dunajsko tradicijo oplemenitili s francoskim izročilom. Kot solist bo namreč nastopil eden najuglednejših klarinetistov našega časa in eden najvidnejših predstavnikov francoske klarinetistične šole, Nicolas Baldeyrou. Baldeyrou je solo klarinetist Narodnega orkestra Francije in hkrati uspešen tudi kot komorni glasbenik. Je podpornik vodilnega proizvajalca klarinetov s sistemom Boehm, Buffet Crampon, ter dejavno prispeva k razvoju klarineta in razširjanju skrivnosti francoske klarinetistične šole po svetu.

Programska knjižica 2024/2025


Vstopnice:
Redna cena: 29 €
Upokojenci in invalidi: 21 €
Študenti, dijaki: 7 €

Družinska vstopnica: 26 € (odrasli), 7 € (otrok)