Komorni orkester iz Züricha

Komorni orkester iz Züricha
2. koncert Orkestrskega cikla 2024/2025

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

Spored:
Johann Sebastian Bach: Koncert za violino in orkester v a-molu, BWV 1041
Josef Suk: Serenada za godalni orkester v Es-duru, op. 6
***
Johann Sebastian Bach: Koncert za violino in orkester v E-duru, BWV 1042
Dmitrij Šostakovič: Komorna simfonija v c-molu, op. 110a (prir. R. Baršaj)


Komorni orkester iz Züricha
sodi med svetovno najbolj ugledne komorne orkestre. K njegovemu razvoju so vse od leta 1945 prispevale izjemne glasbene osebnosti, kot je ustanovitelj orkestra Edmund de Stoutz ter dirigenti Howard Griffiths, Muhai Tang in sir Roger Norrington. Od sezone 2016/17 doživlja orkester pod vodstvom priljubljenega violinista Daniela Hopa nov razcvet. Orkester odtlej nima več dirigenta, pač pa je njegov vodja pogosto violinist, ki igra z orkestrom in ga hkrati vodi. Temu dinamičnemu principu igranja in dirigiranja, ki je priljubljen pri modernih komornih orkestrih, bodo glasbeniki sledili tudi na koncertu v Mariboru. 

V nizu imenitnih solistov, s katerimi orkester deluje, je slovita violinistka Julia Fischer. Uspešna mednarodna kariera Julie Fischer se je začela po njeni zmagi na mednarodnem tekmovanju Yehudija Menuhina leta 1995 in odtlej plemeniti svoje presenetljive interpretativne veščine s sodelovanjem z najuglednejšimi dirigenti in instrumentalisti. Je prejemnica številnih časti in nagrad, denimo nagrade gramophone in nemške kulturne nagrade, leta 2023 pa ji je pripadla čast, da nastopi na podelitvi Nobelovih nagrad. 

Program koncerta bo odražal slogovno in interpretativno širino teh glasbenikov. Z Julio Fischer se bomo potopili v čisti zven baročnega orkestra Johanna Sebastiana Bacha, v Sukovi poznoromantični Serenadi, polni razkošnih melodij in bohotnih harmonij, bomo uživali ob žlahtnem zvenu godal, pri izvedbi Šostakovičevega Osmega godalnega kvarteta v pretanjeni verziji za godalni orkester (znani kot Komorna simfonija v c-molu) pa bodo imeli glasbeniki priložnost razkazati intenzivno dramatičnost in emocije, ki se skrivajo v Šostakovičevem presunljivem delu.

Programska knjižica 2024/2025


Vstopnice:
Redna cena: 29 €
Upokojenci in invalidi: 21 €
Študenti, dijaki: 7 €

Družinska vstopnica: 26 € (odrasli), 7 € (otrok)

Nastopajoči:

Komorni orkester iz Züricha
Julia Fischer, violina
Willi Zimmermann, koncertni mojster