Sinfonietta iz Amsterdama

Sinfonietta iz Amsterdama
4. koncert Orkestrskega cikla 2024/2025

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

Spored:
Frédéric Chopin: Andante spianato in Velika briljantna poloneza v Es-duru, op. 22 (prir. W. van Klaveren)
Peter Iljič Čajkovski: Spomin na Firence, op. 70
***
Mieczysław Weinberg: Arija za godalni orkester, op. 9
Frédéric Chopin: Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21 (prir. P. Ish-Hurwitz)


Zmaga na znamenitem Chopinovem klavirskem tekmovanju v Varšavi je dosežek, o katerem  sanja tako rekoč sleherni pianist, in v sklepnem koncertu orkestrskega cikla bomo slišali prav enega tistih, ki so se jim te sanje uresničile. Bruce Liu se bo našemu občinstvu predstavil s svojo interpretacijo Chopinovega
Koncerta za klavir in orkester v f-molu, ki mu je prinesla prvo nagrado na omenjenem tekmovanju. Po tej zmagi je Liu sodeloval z vodilnimi svetovnimi orkestri in muziciral na najuglednejših svetovnih koncertnih odrih. 

Tokrat si bo šestindvajsetletni kanadski umetnik oder delil s člani orkestra Sinfonietta iz Amsterdama, v katerem so glasbeniki, ki muzicirajo vneto in pri tem »živijo in dihajo skupaj«, kot pravijo. Pod vodstvom umetniške voditeljice Candide Thompson je Sinfonietta zrasla v najboljši godalni orkester na Nizozemskem in osvojila mnoga mednarodna priznanja. Že od samega začetka leta 1988 izvaja celotni repertoar za godalni orkester, ki sega od klasičnih mojstrovin do novih, posebej zanje naročenih del in zanimivih priredb. Spored tega večera bo odražal del njihove slogovne širine, saj bomo prisluhnili delom vzhodnoevropskih skladateljev iz treh različnih obdobij. Razkošni skladbi Velika briljantna poloneza je Chopin kasneje dodal kontrastno, a značajsko povezano uvodno, skoraj nokturnovsko delo Andante spianato. Delo, ki je Liuja kot obetavnega koncertnega pianista spremljalo skozi mladost, bo s Chopinovim paradnim Drugim klavirskim koncertom uokvirilo večer. Poleg uspešnice Čajkovskega, ki oživlja skladateljevo občutenje Italije, bomo slišali še zgodnje delo dolgo spregledanega poljsko-ruskega skladatelja Mieczysława Weinberga, čigar slog so navdihnili njegovi starejši sodobniki Sergej Prokofjev, Béla Bartók in zlasti njegov dolgoletni prijatelj in mentor Dmitrij Šostakovič.

Programska knjižica 2024/2025


Vstopnice:
Redna cena: 29 €
Upokojenci in invalidi: 21 €
Študenti, dijaki: 7 €

Družinska vstopnica: 26 € (odrasli), 7 € (otrok)

Nastopajoči: 

Sinfonietta iz Amsterdama
Bruce Liu, klavir
Candida Thompson, vodja