Srednjeveški Maribor – mesto za belim obzidjem

Srednjeveški Maribor – mesto za belim obzidjem
Kulturni dnevnik

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija


Spoznavanje kulturnih ustanov


Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije bo vsebine izvajal v Vetrinjskem dvoru, saj še vedno poteka obnova prostorov ZVKDS. V uvodnem delu učenci spoznajo različne poklice, ki skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine, spoznali pomen varovanja dediščine in sodelujejo na ustvarjalnih delavnicah. Vidijo, kako se restavrirajo slike, kipi ali arheološke najdbe – proces od najdišča do razstavišča s prikazom na izbranih predmetih.

Večji poudarek v letu 2024 je na raziskovalnem sprehodu skozi mesto. Otroci si na poti ogledajo različne primere stavb in stavbnega pohištva s poudarkom na letošnji temi Mestna vrata.

V nadaljevanju se spoznajo s CJKD Sinagoga Maribor, katerega temeljno poslanstvo so proučevanje, ohranjanje, negovanje in predstavljanje judovske kulturne dediščine. Učenci si ogledajo nekdanjo judovsko sinagogo in se seznanijo, kako so potekali konservatorsko restavratorski posegi na njej. Seznanijo se tudi s posebnostmi in zanimivostmi judovske kulture: s simboli, ki izhajajo iz judovskega izročila, in s hebrejsko pisavo.