Tomorrow Trio feat. Han Bennink

Tomorrow Trio feat. Han Bennink
Jazz v Narodnem domu

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

Le še peščica glasbenikov prve generacije evropskega jazza je med nami, še manj pa jih je še dejavnih. Bobnar Han Bennink, ki je, milo rečeno, ikona sodobnega jazza in eden najpomembnejših bobnarjev vseh časov, je letos praznoval 81 let in šest desetletij neprestanih turnej ter nikakor ne namerava odnehati!

Že v šestdesetih letih je spremljal velikane kot so Dexter Gordon, Sonny Rollins in Eric Dolphy, odtlej pa velja za utemeljitelja sodobnega evropskega jazza. Posebnost njegove igre je klovnovsko zabavljaštvo in deška nagajivost, ki ga dela povsem edinstvenega, saj doslej še nikomur ni uspelo na odru spojiti tako raznorodnih plati svoje osebnosti. Slišati in videti Hana Benninka v živo nedvomno sodi med obvezna poglavja glasbene izobrazbe.

Vodja »jutrišnjega« tria je v Izraelu rojeni in v Švici živeči pihalec Omri Ziegele, čigar energično igro je moč povezati z najžlahtnejšo tradicijo afroameriškega jazza in ga umestiti nekam med Charlie Parkerja in Johna Coltranea. Slišimo ga lahko predvsem v trajno delujočih zasedbah kot so Where’s Africa, Billiger Bauer, v intimnih duetih z Irene Schweizer in še nekaterimi ključnimi glasbeniki sodobnega jazza. V basistu Christianu Weberju, ki ga od mladih let navdušuje moč glasbe Charlie Mingusa, je našel kongenialnega partnerja, ki ga spremlja tudi v pričujoči zasedbi.

Trio je aktivno zlitje treh nadvse različnih osebnosti, ki se ne sramuje niti prekipevajoče ekspresivnosti niti nežnejših, poetičnih tonov in v svojo soigro vpleta obilico humorja in veselja, ki navduši tudi najbolj izurjena ušesa. Jazz kot se šika, srčno iskren, zabaven, topel, pisan in pester, skratka takšen kot mora biti!


Zaradi sodelovanja s Festivalom Maribor koncert izjemoma pričenjamo ob 21. uri.


Cene vstopnic: 10 EUR (redna cena), 8 EUR (študenti)

Nastopajoči:

Omri Ziegele, saksofon, nai (arabska piščal), glas
Christian Weber, kontrabas
Han Bennink, bobni