E Festival Lent

Od 21. do 29. junijalentamo!

Festival Lent je edini festival na svetu, ki ima čisto svoj glagol. Kar je nujno, saj bi ga sicer le težko ujeli v besede.

Festival Lent namreč ni le največji slovenski multikulturni festival na prostem.

Festival Lent je drugačen in drzen, pisan in pester, raznolik in raznovrsten, radoveden in radodaren, družaben in družinski, učeč in uživaški, mednaroden in medgeneracijski, metropolitski in mariborski, vključujoč in vrhunski.

Je tvoj in moj in od vseh nas. Je festival mesta in skupnosti, odprtih glav in odprte družbe, ki skupaj odkriva in ustvarja, živi in uživa.

Zato njegov glagol uporabljamo v množini: ne »jaz lentam«, ampak »mi lentamo«!

Ne »grem lentat«, ampak

»gremo lentat«!

Novice o Festivalu Lent

Čebelica Zzina na Festivalu Lent 2023

32 let

Zgodba

Zgodba Festivala Lent je zgodba večerov, ki dišijo po poletju in vabijo v družbo, ven, pod zvezdno nebo, med pisane luči, zvoke in ritme. Na trge, ki se prelevijo v odre, na ulice, ki valovijo s pisano reko obiskovalcev z vsega sveta, v mesto, kjer se srečaš s prijatelji. V mesto, ki diha, utripa, živi!

Festival lentanja

Kaj je lentanje? Vsak obiskovalec vam bo ponudil svoj odgovor!

Vsem pa bo skupen prav poseben občutek vznemirjenja in pričakovanja – ko se ob prvem mraku podaš na festivalska prizorišča in veš, da bo večer poln odkritij, doživetij, smeha, druženj in nepozabnih trenutkov. Razvajanja. Življenja!

Čebelica Zzina na Festivalu Lent 2023
Folkart 2023, Festival Lent

23 prizorišč

Festival, ki širi obzorja

Festival Lent v mesto pripelje umetnike iz vsega sveta, tudi iz tistih kotičkov, ki sicer le redko najdejo mesto na festivalskih odrih. Maribor v času festivala postane prostor odkrivanja, spoznavanja, srečevanja in sobivanja najrazličnejših kultur. Pisanost in raznolikost festivala aktivno oblikuje in razvija kulturo sprejemanja ter gradi pot k odprti družbi.

Festival, ki objame mesto

Festival Lent je vzklil iz ideje s kulturnimi prireditvami oživljati mestno jedro. Da to počne z ljubeznijo, kažejo številni nekdaj pozabljeni kotički mesta, ki so po zaslugi festivalskega objema postali priljubljeni prostori za druženje, doživeli prenove in danes živijo novo življenje. Da to počne uspešno, pa potrjuje pogled na zemljevid vse številnejših festivalskih prizorišč.

Čebelica Zzina na Festivalu Lent 2023

Festival Lent je festival festivalov ne samo zaradi svoje tradicije in velikosti, ampak znotraj njega tako ali drugače najdejo svoje mesto in obiskovalce tudi drugi pomembni mestni festivali. Prepustite se čarom Folkarta, kjer se srečata tradicija in ustvarjalnost in iz katerega Festival Lent pravzaprav izvira. Spoznajte nagajivo Ano Desetnico, festival uličnega gledališča, ki se je rodil prav v mestu ob Dravi. Pridružite se nam na  vrhunskih dogodkih festivala JazzLent z Jazz Podijem, kjer zazvenijo najboljši ritmi jazz, funk in svetovnih glasb. Za najpomembnejše ljubitelje ustvarjanja in umetnosti na svetu pa je tu Art kamp, kjer se prepletajo raznolike izkušnje otrok - ustvarjalcev boljšega jutri.  Do solz vas bo nasmejal StandUpLent, nove svetove ustvarjanja pa boste lahko spoznavali ob programih festivalov Stoptrik in Dokudoc. Prepustite se raznolikim svetovom znotraj Festivala Lent in ustvarite nepozabne spomine!

Folkart

Mednarodni folklorni CIOFF festival s petintridesetletno tradicijo, ki uživa sloves enega najboljših in najprivlačnejših na svetu.

JazzLent in Jazz Podij

Programa, ki privabljata najaktualnejša in najbolj zveneča imena jazzovskih in sorodnih glasbenih smeri.

Art kamp

Festival ustvarjanja in radovednosti, ki z izvirnimi prireditvami in delavnicami privablja male in velike v zeleni objem mestnega parka.

Ana Desetnica na Lentu

Festival uličnih gledališč, ki je nastal ob Dravi in ki sedaj odkriva ter z vragolijami in akrobacijami preizkuša nove in nove kotičke mesta.

Drugi festivali

Festival Lent gosti tudi predstavitvene dogodke drugih pomembnih mestnih festivalov, kot sta festivala Dokudoc in StopTrik.

StandUpLent

Mednarodni festival stand up komedije, se z aktualno in dinamično vsebino postavlja na zemljevid Evrope tudi kot razvojna pobuda.