36. Folkart v mestu – Črna gora, Indija, Panama

36. Folkart v mestu – Črna gora, Indija, Panama

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

tor

10

jan

00:00

VSTOPNICE

xx € - xx €

Lokacija

1. ČRNA GORA

Folklorni ansambl Crna Gora, Podgorica

Očarljivost, prepletena z navidezno ležernostjo. Ponos z aristokratskim poreklom. Klen, samostojen narod, ki je ustoličil vladiko Petra Petrovića Njegoša. Mavzolej na Lovćenu in 461 stopnic.

Črna gora je ponosna, mala in mlada država, ena najmlajših na svetu. Je gorata dežela, znana po svojih neverjetnih lepotah. Durmitor, Skadarsko jezero, Boka Kotorska, kanjon reke Tare in prestižni Sveti Štefan. Skozi zgodovino so se Črnogorci nenehno borili proti zavojevalcem in se tako

izoblikovali v klen, samosvoj narod, utrjen v neštetih bitkah. So ponosni ljudje, zaljubljeni v svojo kulturno identiteto. Širom Evrope znan Lovčen jim predstavlja narodni simbol. Iz širšega območja Lovčena izhaja kar sedem vladarjev dinastije Petrović, najbolj znan pa je Petar II. Petrović Njegoš, katerega pesniška dela veljajo za ena najpomembnejših v srbski in črnogorski književnosti.

Dandanes je kultura Črne gore tako raznolika predvsem zaradi njene zgodovine; kažejo se vplivi  antične Grčije in starega Rima, Bizantinskega cesarstva, Beneške republike in Avstro-Ogrske.

Ansambel Crna gora je eden najboljših v državi. Svoje poslanstvo zbiranja, prilagajanja in ohranjanja ljudske tradicije izpolnjujejo že od nastanka leta 2000. Premorejo širok repertoar, ki obsega predvsem plese in pesmi iz Črne gore. Promovirajo najplemenitejše vrednote, kot so harmonija med vsemi etničnimi skupinami, kvalitetno sobivanje različnih veroizpovedi in sprejemanje ter spoštovanje različnih kultur. S svojimi ponosnimi nastopi osvajajo občinstvo po celem svetu.


2. INDIJA

Kalanjay Dance Academy, Mumbai

Dežela neverjetnih kontrastov, številnih kultur in izjemnih lepot. Gandhi, sveta reka Ganges, svete krave in kaste. Razkošne palače, slumi in revščina. Varanasi, maharadže, Tadž Mahal in Bollywood.

Indija zavzema ogromno površino v Južni Aziji, v letu 2023 pa je postala država z največ prebivalci na svetu. Je dežela tisočerih obrazov. Etnična, verska in jezikovna raznovrstnost je lahko za tujce pravi kulturni šok. V Indiji govorijo več kot sto različnih jezikov. Najbolj razširjen je hinduizem, ki ni zgolj religija, je način življenja in razmišljanja. Hindujska družba pozna kastni sistem s štirimi osnovnimi kastami, ki pa se delijo še na tisoče nižjih kast. Čeprav uradno več ni v veljavi, je v indijski kulturi življenja kastni sistem tako zakoreninjen, da se spremembe dogajajo izredno počasi, če sploh se.

Mesto Mumbaj, do leta 1995 Bombaj, je prestolnica zvezne države Maharaštra, finančna prestolnica Indije in središče zabavne industrije (Bollywood). Od tu prihaja skupina mladih plesalk akademije Kalanjay, ki nam bodo predstavile bogato plesno kulturo Indije. Skupino že petnajst let vodi ravnateljica in umetniška vodja Vaishali Sagar, ki je specializirana za poučevanje indijskih ljudskih plesov.

Akademija Kalanjay je pod njenim vodstvom predstavljala Indijo na številnih mednarodnih folklornih festivalih po svetu in se postopoma uveljavila kot steber indijske ljudske plesne umetnosti.

Za Sagar je ples magična umetnost in svojim učencem, ki jih zelo ceni, skuša vcepiti voljo do trdega dela ter željo po nenehnem učenju in izpopolnjevanju. Zato bodo mlada dekleta na našem odru pričarala pristno vzdušje barvite Indije.

 


3. PANAMA

Centro Folklorico Atenay Batista, David, Chiriquí

Dežela, kjer se srečata dva kontinenta in dva oceana. Sonce vzide nad Atlantskim in zaide nad Tihim oceanom. Karibsko morje z rajskimi plažami. Plantaže kave, deževni gozdovi in puščave.

Panama je najbolj znana po Panamskem prekopu, tehnološkem čudežu, ki mu pravijo tudi osmo čudo sveta. Gradili so ga med letoma 1904 in 1914. Vendar je Panama še vse kaj drugega – pravi neodkrit zaklad, ki leži med dvema kontinentoma, kjer se srečujeta staro in novo. Življenje kipi v barvitosti in v pregovorni prijaznosti domačinov ter ponuja izjemne lepote narave in raznovrstnost živalskega sveta. Razgibano pokrajino prepleta kar 500 rek. Panamo so pred prihodom španskih kolonialistov v 16. stoletju naseljevala domorodna plemena (Cuevas in Coclé), ki pa so zaradi pomanjkanja imunosti na evropske nalezljive bolezni skoraj v celoti izginila. Danes so prebivalci po rasni pripadnosti večinoma mestici (potomci staršev različnih ras), črnci in mulati, kakšna desetina je belcev. Zato se v njihovi tradicionalni kulturi poznajo vplivi afriške, indijanske in evropske kulture. Sploh imajo veliko folklornih festivalov, saj strastno negujejo običaje svojih prednikov.

Skupina, ki prihaja na naš oder, ima sedež v mestu David, v provinci Chiriquí. Ustanovljena je bila leta 1990, z glavnim ciljem ohranjanja in širitve tradicije ter poučevanja otrok, mladine in odraslih.

Njihovi plesi so polni veselja, barv in raznolikosti, glasbo pa izvajajo s tradicionalnimi glasbili (harmonika, violina, kitara, bobni, čuruca). So odlični ambasadorji svoje dežele.

Nastopajoči: Črna gora, Indija, Panama

Pokrovitelj dogodka